در سالهای اخیر در شهرهای بزرگ موضوع تجمیع املاک، وکیل خصوصا املاک فرسوده و کلنگی بسیار پررنگ بوده است. همچنین همراه با افزایش جمعیت در کلانشهرها، تولید انبوه مسکن هم کلید خورد. در این خصوص، خرد کردن املاک بزرگ وکیل به قطعات کوچکتر و نیز تجمیع قطعات کوچک به املاک بزرگتر به ویژه در بافتهای فرسوده رواج پیدا کرد تا مقدمات ساختوساز آپارتمانهای کوچک وکیل با رعایت استانداردهای مقاومسازی و بهینهسازی مصرف انرژی و نیز رعایت تعریض معابر و پارکینگ و انباری تفکیک شده، وکیل ممکن شود.
سیاست دولتها در این زمینه، ارائه بستههای تشویقی و کمک هزینه در جهت نوسازی و بازسازی بافتهای فرسوده و تجمیع املاک فرسوده بوده است. تجمیع املاک قوانین و شرایطی دارد که در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم.
کلمه تجمیع به عنوان مصدر و به معنای گردکردن است. منظور از تجمیع ملک این است که چند ملک کوچک کنار هم، با هم ادغام شوند و ساخت وساز جدیدی در این ملک انجام شود. تجمیع املاکی که در اداره ثبت اسناد و املاک انجام میشود به دو صورت است:
به این صورت که مالک چند پلاک یا مالکان چند پلاک، بخواهند همه پلاکها را به یک قطعه تبدیل کنند، به طوری که همه پلاکها در یک محدوده قرار گرفته و با یک حدود تعریف شوند.
در شرایطی که تجمیع پلاکها برای یک مالک باشد، این شخص با داشتن شرایط تجمیع میتواند املاک خود را تجمیع حدود کرده و با ابطال اسناد مالکیت قطعات، اداره ثبت یک جلد سند مالکیت، معادل مساحت همه قطعات برای شخص متقاضی صادر میکند.
اگر پلاکهای مورد تجمیع دارای مالکان مشاع باشد، باید سهم مشاع هر مالک در همه قطعات مورد تجمیع مساوی باشد. یعنی اگر شخص الف یکی از مالکان مشاع است، سهم مالکیت او در هر سه پلاک مورد تجمیع باید به یک اندازه باشد. توجه داشته باشید که میزان سهام در پلاکهای مورد تجمیع برای هیچ یک از مالکان مطرح نیست، بلکه برابر بودن سهام در هر پلاک برای هر مالک ضروری است. همچنین به همان اندازه که هر مالک در پلاکها سهم دارد، به همان اندازه در خصوص تجمیع هم مالکیت خواهد داشت.
- ۰۰/۰۵/۰۲