مهریه حقی است که بر ذمه زوج است و هر زمانی که زوجه مطالبه کند، مکلف است آن را پرداخت کند. در همین راستا اگر زوج از پرداخت مهریه در حالت عادی امتناع کند و باعث تضییع حق زوجه شود، زوجه میتواند از طریق اجرای ثبت حق خود را که مهریه است، مطالبه کند.
صادرشدن اجراییه:
زمانی که اجراییه توسط سردفتر صادر میشود ، اجراییه توسط زوجه باید به اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان محل سکونت ، تحویل داده شود و در اداره مذکور تشکیل پرونده خواهد شد وکیل .
اقدامات اجرای ثبت:
اجرای ثبت با صدور نامه هایی به اداره ثبت اسناد و املاک ، املاکی که وکیل به نام زوج است ، توقیف میکند.
اقدامات زوجه:
از طریق اجرای ثبت ، نامه هایی به خانم تحویل داده میشود که خانم شخصا باید این مکتوبات را به راهور و بانک های مختلف جهت توقیف خودرو و هر گونه حساب که به نام زوج است ، تقدیم کند.
مرحله توقیف:
اگر مالی توقیف شد ، اگر وجه نقد و سپرده وکیل بانکی است که مستقیما به زوجه پرداخت میشود و اگر خودرو و ملک بود ، مراحل کارشناسی و مزایده آن انجام میشود .
عدم وجود دارایی زوج :
اگر هیچ مالی از همسر توقیف نشد و به وکیل عبارت دیگر هیچ مالی یافت نشد ، پرونده بسته میشود و نامه مختومه شدن پرونده در اجرای ثبت به خانم داده میشود.
آخرین راه حل :
در پایان زوجه در صورت عدم مالی از سوی زوج ، به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده است و اقدام به طرح دعوا علیه زوج به خواسته مطالبه مهریه انجام میدهد.
مزیت مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت :
مطالبه مهریه از طریق محاکم دادگستری به زمان بیشتری نسبت به مطالبه مهریه از طریق دفتر اجرایثبت احتیاج دارد . به همین سبب برای اینکه در زمان کوتاهتری به نتیجه رسید ، باید از دفتر اجرای ثبت استفاده کرد .همچنین طبق ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب سال ۱۳۵۱ ، امکان ممنوعالخروج کردن زوج در کمترین زمان ممکن از طریق اجرای ثبت امکانپذیر خواهد بود.
مطالبه مهریه همزمان از دادگاه و اجرای ثبت :
زوجه نمیتواند بطور همزمان از دو نهاد برای مطالبه مهریه خود استفاده کند. اگر زوجه از طریق اجرای ثبت مهریه را مطالبه کرده باشد ، در صورتی میتواند بابت مطالبه مهریه به دادگاه عمومی دادخواست بدهد که پرونده اجرایی خود را در اجرای ثبت مختومه کرده باشد.
معافیت زوج از پرداخت هزینه اجرا :
چنانچه زوجه پس از صدور اجراییه ، در خصوص وصول مهریه و لازمالاجراشدن آن ، به هر علت از ادامه عملیات اجرایی منصرف شود ، محکومعلیه از پرداخت نیمعشر دولتی در خصوص کل محکوم به معاف خواهد شد.
قابل توجه است که اگر زوجه قسمتی از مهریه را وصول نموده باشد ، هزینه اجرا نسبت به همان قسمت باید وصول شود و نسبت به باقیمانده مهریه که زوجه از شکایت خود انصراف حاصل نموده است ، هزینه اجرا وصول نمیشود.
- ۰۰/۰۵/۰۴